Home

5. Communiceer uitgebreid.

Bij een gebrek aan communicatie spelen twee menselijke eigenschappen een belangrijke rol:

  1. We kunnen ons niet voorstellen dat een ander niet dezelfde kennis en inzichten heeft als wijzelf. Als we iets duidelijk vinden, kunnen we ons moeilijk voorstellen dat een ander het niet duidelijk vindt.
  2. We hebben het gevoel dat we onszelf dom voordoen als we een vraag stellen. Dan maak je immers duidelijk dat je het niet begrepen hebt en dat lijkt dom. Omdat deze misvatting betrekkelijk collectief in onze samenvatting heerst, vinden we ook anderen dom die een vraag stellen. Daardoor valt er een daverende stilte na de vraag 'Zijn er nog vragen?'

Trap er niet in! Stel vaak vragen als je iets niet helemaal duidelijk vindt. Dat helpt ook om standaarden helder te definiŽren. Leg zaken ook goed uit, ook al lijken ze voor de hand liggend. Beloon een vragensteller door aandacht aan hem te besteden. In het verlengde hiervan is het belangrijk om zaken goed vast te leggen. Niemand is in staat om de besluiten van een bespreking goed te onthouden. Maak een kort verslag en zorg ervoor, dat iedereen dat zo snel mogelijk na de bijeenkomst heeft. Dan pas kan iedereen met de uitkomsten van een bespreking gaan werken.

terug
Stef Blom    Ondersteuning in Management    www.stefblom.nl    045 - 521 04 27